Jesenske sinteze i analize

Nijedan susret nije bezazlen.

Od svakog duša uzme onoliko koliko joj treba, pa na obrise svoje doda neke nove boje. Navikava se na neke nove likove koji prodaju stare trikove i traži one prave, u moru lutaka traži originale. I nema tu nigdje čuda. Jer čuda su zmajevi u nama, što čekaju da im skinemo okove, ublažimo otrove i bolove. Što čekaju da zaplešu sa nama neke lagane note i da jedu torte, sa svjećama broja dvadeset i nešto. Kad se zmaj oslobodi, sreća zauzima prijesto. I sve ti je nekako čudno, i sve to nekako nisi ti. Odjednom tebe nema. Jer nastupili smo mi.

Plesati u dvoje na kiši je potpuno romantično, ali mora da bude sa stilom i taktično. Jer zmajevi u nama ne znaju za red, ne možemo vječno sjediti na sofi i nije uvijek na kriški vrelog crnog hljeba med.

Pa krećemo u neke pobjede, malene ali naše. Pa se smijemo dok padaju velovi nakupljani na nama godinama. Pa se ljutimo jer nismo savršeni. Pa se grlimo. Pa se volimo. I dugo šutimo.

Kad sam te srela, nije tu bilo lukova i ljubavnih strijela. Bojala sam se iako nisam htjela, a opet bilo je lijepo. I kad si mi poklonio zeca. I kad se nisi javljao. I kad si mi poruke dugo u noć pisao. I kad si mi čitao knjige, onako preko telefona. A ja prevrtala očima, sreća nisi vidio. Ali bilo je lijepo. Jer ti si se trudio. A ja bila ponosna, na tebe. I na ono što postajemo mi.

Ja ne znam, da smo se vjenčali na neki drugi način, bilo bi čudno. Ali ono tvoje “Hoćemo li?” I ono moje “Nije do mene” – to smo mi. I to što mi je na vratima sobe ostala vjenčanica, i što otac nije vjerovao da sam otišla i ostala, sve smo to mi.

Sve ono što radimo i sve ono što nismo uradili to smo mi. I sve ono što smo postali. I sve od čega smo odustali. Sve smo to mi, voljeni.

Sinoć smo se smijali, jer i dalje ne vjerujemo da smo u braku. A kažu da jesmo, dvije godine već. Ja sam još uvijek dijete a ti dječak zaljubljen. I nismo mi postali ovo što jesmo. Samo smo uklonili loše tragove, što su ostali na nama od onih koji su odlazili.

I eto čini mi se … zmaj je slobodan.

I neću da pijem kafu bijelu sa puno šećera, od sada crnu s cimetom … jer tako volim. Jer osjećaj je bitan. I ova naša tvrđava bez bedema, i kolač s jabukama i puno badema. Sve smo to mi, mili.
I da … promjenili smo se. A zar promjene, sinteze i analize nisu života cilj?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *